Ήχος Bluetooth – Τι πρέπει να γνωρίζετε

0
Ήχος Bluetooth – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κάτι σπουδαίο συμβαίνει με τον ασύρματο ήχο, τα ηχεία επιτραπέζιου υπολογιστή, ακόμη και τα φορητά προϊόντα όπως το ασύρματο ακουστικά και Ηχεία. Ο ήχος Bluetooth έχει μετατραπεί από μια λειτουργία „καλό να έχεις“ σε κάτι που είναι σχεδόν υποχρεωτικό για κάθε νέο προϊόν. Ακόμη και οι δέκτες AV βασικού επιπέδου έρχονται με Bluetooth, ώστε να μπορούν να μεταδίδουν μουσική από τον υπολογιστή ή το smartphone σας. Όλο το Bluetooth, ωστόσο, δεν είναι το ίδιο, επομένως είναι καλό να κατανοήσετε τη μορφή, ώστε να διασφαλίσετε ότι έχετε τις δυνατότητες και την απόδοση που χρειάζεστε. Στην πραγματικότητα, έχουν γίνει 12 επαναλήψεις (μέχρι στιγμής) του Bluetooth, ξεκινώντας από την έκδοση 1.0 και καταλήγοντας στην τελευταία (από το 2021) έκδοση 5.2.

Εύρος ήχου Bluetooth

Ενώ πολλές εταιρείες θα ήθελαν να πιστεύετε ότι το Bluetooth μπορεί να φτάσει σε αποστάσεις 200 μέτρων (η τρέχουσα βαθμολογία για το Bluetooth 5.2), η πραγματικότητα είναι ότι είστε τυχεροί που έχετε 30-40 πόδια σε ένα κανονικό εσωτερικό ή εξωτερικό περιβάλλον. Οι βαθμολογίες 800+ ποδιών πιθανότατα επιτυγχάνονται κάτω από πολύ ευνοϊκές συνθήκες…όπως σε ένα πολύ ανακλαστικό δωμάτιο…χωρίς έπιπλα…ή ανθρώπους…ή αέρα…καταλαβαίνετε την ιδέα.

Το πραγματικό εύρος Bluetooth καθορίζεται από τα ακόλουθα (σημειώστε το και βελτιώστε τις πιθανότητές σας να επιτύχετε μεγάλη εμβέλεια στην περίπτωσή σας):

 • Ισχύς δέκτη/πομπού
 • Είτε μεταδίδετε μέσα από τοίχους
 • Παρεμβολή επίπλων ή αντικειμένων μεταξύ της πηγής εκπομπής και της συσκευής λήψης Bluetooth
 • Η έκδοση του Bluetooth που χρησιμοποιείται και στις δύο συσκευές
 • Η ταχύτητα συνήθως μειώνεται σε απόσταση

Ποιότητα ήχου Bluetooth

Η ποιότητα του ήχου Bluetooth ήταν απαίσια στην αρχή. Και γιατί όχι, αφού η μορφή σχεδιάστηκε για σύζευξη συσκευών εισόδου και όχι για μετάδοση ήχου. Ωστόσο, το Bluetooth v1.2 άρχισε να σκέφτεται τις δυνατότητες ήχου εφαρμόζοντας Εκτεταμένες Σύγχρονες Συνδέσεις (eSCO). Αυτό βελτίωσε την ποιότητα φωνής των συνδέσμων ήχου επιτρέποντας την αναμετάδοση κατεστραμμένων πακέτων. Χρησιμοποίησε επίσης για την αύξηση του λανθάνοντος χρόνου ήχου για καλύτερη ταυτόχρονη μεταφορά δεδομένων. Το Bluetooth v4.0 εισήγαγε βελτιώσεις στη διεπαφή του ελεγκτή κεντρικού υπολογιστή ήχου και στο επίπεδο προσαρμογής πρωτοκόλλου υψηλής ταχύτητας (802.11). Το Bluetooth 4.1 σημείωσε περαιτέρω βελτιώσεις ήχου με ενημερώσεις αρχιτεκτονικής ήχου για ομιλία ευρείας ζώνης.

Περίπου τη στιγμή που έφτασε στη σκηνή το Bluetooth v4.0, το aptX άρχισε να εισχωρεί στις φορητές συσκευές. Το AptX είναι ένας κωδικοποιητής ήχου που επιτρέπει τη ροή στερεοφωνικού ήχου υψηλής ποιότητας σε πραγματικό χρόνο μέσω της σύνδεσης Bluetooth A2DP. Για να λειτουργήσει το aptX, η τεχνολογία πρέπει να υπάρχει τόσο στον πομπό όσο και στον δέκτη.

Τώρα, από το Bluetooth 5.0, έχουμε δει αυξημένη εμβέλεια (από 30 μέτρα σε 200 μέτρα), μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, αυξημένη απόδοση (έως 1400 kbps και αυξημένη χωρητικότητα μηνυμάτων (από 31 byte σε 255 bytes). Το Bluetooth 5.0 και νεότερο επίσης εισήγαγε περισσότερα Συμβατότητα με το Διαδίκτυο των πραγμάτων, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται πιο εύκολα, επιτρέποντας τη σύζευξη μεμονωμένων συσκευών με πολλές άλλες συσκευές.

Σύζευξη Bluetooth

Το Bluetooth v2.1 άλλαξε τη σύζευξη για το Bluetooth για πάντα, παρουσιάζοντας την Ασφαλή Απλή Ζεύξη. Η σύζευξη παλαιού τύπου είναι αυτό που χρησιμοποιείται στο Bluetooth 2.0 και σε παλαιότερες συσκευές και αποτελείται από μια μέθοδο σύμφωνα με την οποία κάθε συσκευή πρέπει να εισάγει/χρησιμοποιήσει τον ίδιο κωδικό PIN. Ήταν ένας βασιλικός πόνος και – ενώ ήταν καλός για πληκτρολόγια, ποντίκια και άλλες συνδέσεις μόνο μία φορά, η χρήση του στον ήχο Bluetooth ήταν στην καλύτερη περίπτωση φρικτή. Ήταν τόσο άβολο, στην πραγματικότητα, που οι περισσότερες συσκευές απλώς κωδικοποίησαν το „0000“ ή το „1234“ στα συστήματά τους.

Το Secure Simple Pairing (SSP) είναι μια νέα μέθοδος που απαιτείται από συσκευές που χρησιμοποιούν Bluetooth έκδοση 2.1 ή νεότερη έκδοση. Οι συσκευές Bluetooth μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν σύζευξη παλαιού τύπου για να τις κάνουν συμβατές με συσκευές που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σύζευξη παλαιού τύπου. Το Secure Simple Pairing, ελλείψει καλύτερης περιγραφής, απλώς λειτουργεί. Δεν απαιτείται αλληλεπίδραση χρήστη εκτός από το ότι ορισμένες συσκευές ενδέχεται να ζητήσουν από έναν χρήστη να επιβεβαιώσει τη διαδικασία σύζευξης. Η εισαγωγή κωδικού πρόσβασης είναι μια άλλη μέθοδος που επιτρέπεται, η οποία επιτρέπει σε μια συσκευή με οθόνη και μια συσκευή με αριθμητικό πληκτρολόγιο (όπως ένα πληκτρολόγιο) να αντιστοιχιστούν μέσω ενός 6ψήφιου αριθμητικού κωδικού.

Η σύζευξη εκτός ζώνης (OOB) είναι μια ακόμη μέθοδος που χρησιμοποιεί Επικοινωνία κοντινού πεδίου (NFC) για την αυτόματη σύζευξη συσκευών χρησιμοποιώντας το ραδιόφωνο Bluetooth. Αυτό το NFC σάς επιτρέπει να αντιστοιχίσετε δύο συσκευές απλά επιτρέποντάς τους να πλησιάσουν η μία στην άλλη.

Διασκεδαστικά στοιχεία Bluetooth

 • Το όνομα «Bluetooth» προέρχεται από έναν Δανό βασιλιά ονόματι Harald Blåtand (Harold Bluetooth στα αγγλικά) που κυβέρνησε τον 10ο αιώνα.
 • Τα κινητά τηλέφωνα, το ραδιόφωνο FM, οι τηλεοράσεις και το Bluetooth χρησιμοποιούν όλα ραδιοκύματα (RF) για την ασύρματη αποστολή πληροφοριών. Η τεχνολογία Bluetooth απλώς μεταδίδει αυτά τα κύματα σε μικρότερες αποστάσεις.
 • Το Bluetooth αναπτύχθηκε το 1994 από μηχανικούς της Ericsson, μιας σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.
 • Το 1998 το Bluetooth επικυρώθηκε από 5 εταιρείες προώθησης, συμπεριλαμβανομένων των Ericsson, Intel, Nokia, Toshiba και IBM.
 • Το Bluetooth δεν ανήκει σε καμία εταιρεία, επομένως πολλοί οργανισμοί και εταιρείες στην Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος Bluetooth (SIG) —βλ. παραπάνω— εργάζονται για τη βελτίωση και τη διατήρηση της μορφής.
 • Η τεχνολογία Bluetooth λειτουργεί στη ζώνη χωρίς άδεια βιομηχανικής, επιστημονικής και ιατρικής (ISM) (2,4 GHz έως 2,485 GHz). Χρησιμοποιεί φάσμα εξάπλωσης, αναπήδηση συχνότητας, σήμα full-duplex με ονομαστικό ρυθμό 1600 hops/sec.
 • Η ζώνη ISM 2,4 GHz είναι διαθέσιμη (και χωρίς άδεια) στις περισσότερες χώρες.

Schreibe einen Kommentar