Αξίζει το Dolby Vision

1
Αξίζει το Dolby Vision

Ένα πράγμα που λατρεύουν οι κατασκευαστές να κάνουν, ειδικά στη βιομηχανία AV, είναι να βάλουν ένα νέο λογότυπο στον εξοπλισμό τους. Κάθε νέο χαρακτηριστικό που βγαίνει γίνεται αγώνας για να δούμε ποιος μπορεί να το ενσωματώσει πρώτος. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θέλουν είτε τον μεγαλύτερο αριθμό (8k κανεις?) ή ένα ολοκαίνουργιο χαρακτηριστικό που κανείς δεν έχει. Έτσι, όταν ανακοινώθηκε το Dolby Vision, διαφημίστηκε γρήγορα όταν άρχισε να εμφανίζεται σε δέκτες, οθόνες, συστήματα παιχνιδιών και παίκτες. Αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά είναι πιο σημαντικά από άλλα. Άρα, το ερώτημα παραμένει. Αξίζει το Dolby Vision; Είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να αναζητάτε και ποιες παγίδες πρέπει να αποφεύγετε;

Τι είναι το Dolby Vision

Το Dolby Vision είναι ένα Υψηλό δυναμικό εύρος (HDR) λύση για οθόνες. Προσθέτει μεταδεδομένα στο σήμα βίντεο (συνήθως HDR10 αλλά όχι πάντα) για να παρέχει πληροφορίες καρέ προς καρέ σχετικά με τη φωτεινότητα. Αυτά τα μεταδεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το πρόγραμμα αναπαραγωγής και την οθόνη σας για να δημιουργήσετε τις πιο ρεαλιστικές και ζωντανές εικόνες.

Το κλειδί με το Dolby Vision είναι ότι απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και εκπαίδευση για να κυριαρχήσει το περιεχόμενο. Αυτό διασφαλίζει περαιτέρω ότι το περιεχόμενο έγινε σωστά. Αυτό δίνει στο Dolby Vision ένα πόδι στον ανταγωνισμό και το κάνει να αξίζει το επιπλέον κόστος. Συνήθως. Αρκεί το Dolby Vision να αποκωδικοποιηθεί στη σωστή θέση.

Έχουμε μίλησε για τις διαφορετικές εκδόσεις του Dolby Vision στο παρελθόν. Το Dolby Vision με οθόνη είναι σχεδόν πάντα το καλύτερο. Η οθόνη γνωρίζει πόσο φωτεινή μπορεί να γίνει, ώστε να μπορεί να αντιστοιχίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα μεταδεδομένα Dolby Vision στις δυνατότητές της. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζετε πάντα εάν η οθόνη σας μπορεί να κάνει την αποκωδικοποίηση Dolby Vision.

Όταν συνδέετε όλες τις συσκευές σας μέσω HDMI, μιλάνε όλες μεταξύ τους. Μοιράζονται τα σήματα βίντεο και ήχου που μπορούν να παρέχουν και να αποκωδικοποιούν. Γενικά, συμφωνούν για το ποια είναι η υψηλότερη ποιότητα και συνδέονται με αυτόν τον τρόπο. Εάν η οθόνη σας μπορεί να αποκωδικοποιήσει το Dolby Vision (Dolby Vision με οθόνη), τότε αυτή είναι συνήθως η προεπιλογή. Εφόσον η πηγή/το πρόγραμμα αναπαραγωγής σας μπορεί να παρέχει τα ακατέργαστα μεταδεδομένα. Δεν μπορούν όλες οι πηγές. Γι‘ αυτό αξίζει τον χρόνο σας να ερευνήσετε τις δυνατότητες Dolby Vision των αγορών σας πριν αγοράσετε.

Ποιες συσκευές διαθέτουν Dolby Vision

Γενικά όμως, αν θέλετε Dolby Vision, θα πρέπει να αγοράσετε μια επίπεδη οθόνη. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν προβολείς Dolby Vision στην αγορά (και υπάρχουν απίθανο να γίνει ποτέ). Έτσι είναι τα επίπεδα πάνελ.

Τα περισσότερα συστήματα παιχνιδιών τρέχουσας γενιάς δεν μπορούν να κάνουν Dolby Vision από τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο. Είναι συμβατά με άλλες λύσεις HDR. Γιατί; Επειδή το Dolby Vision απαιτεί τέλος άδειας χρήσης και οι άλλες λύσεις HDR όχι. Η Microsoft έχει ενεργοποιήθηκε πρόσφατα Dolby Vision για παιχνίδια στα Xbox Series X και S, αλλά όχι για δίσκους ή ροή. Επιπλέον, η λύση Xbox μπορεί να καθοδηγηθεί μόνο από παίκτες (και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει). Η Sony έχει πάει με τη δική της έκδοση του HDR για το PS5 δηλαδή σοβαρά περιορισμένη. Το PS5 είναι απίθανο να υποστηρίξει ποτέ Dolby Vision.

Οι δέκτες που διαθέτουν το λογότυπο Dolby Vision δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να αποκωδικοποιήσουν τίποτα. Απλώς περνούν μέσα από τα μεταδεδομένα. Εάν αγοράζετε έναν δέκτη, η απόκτηση ενός δέκτη με Dolby Vision είναι πρακτικά ένα δεδομένο συμπέρασμα. Για τους παλαιότερους δέκτες, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια έρευνα. Ακριβώς επειδή δεν λέει ότι υποστηρίζει Dolby Vision, δεν σημαίνει ότι δεν θα περάσει τα μεταδεδομένα.

Τέλος, έχουμε παίκτες. Είτε πρόκειται για συσκευή αναπαραγωγής δίσκων είτε για συσκευή ροής, θα θελήσετε να ελέγξετε ποιος τύπος Dolby Vision υποστηρίζει. Αξίζει σίγουρα τον χρόνο σας για να διασφαλίσετε ότι μπορεί να υποστηρίξει το Dolby Vision με τηλεόραση. Υπάρχουν πολλές λύσεις ροής εκεί έξω, γι‘ αυτό ψωνίστε προσεκτικά. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι λύσεις ροής (όπως οι λύσεις Chromecast, Apple TV 4k και Fire) μπορούν να λειτουργήσουν με οθόνη LED. Τώρα πρέπει απλώς να βεβαιωθείτε ότι η οθόνη σας μπορεί να το κάνει επίσης.

Τι γίνεται με άλλες λύσεις HDR;

Το Dolby Vision θεωρείται το χρυσό πρότυπο στο HDR επειδή υπάρχουν λιγότερα στοιχεία ελέγχου στις άλλες λύσεις HDR. Το Dolby Vision απαιτεί τέλη αδειοδότησης, ειδικό εξοπλισμό και ειδική εκπαίδευση. Αν και αυτό δεν εγγυάται ότι η εικόνα του Dolby Vision θα είναι η καλύτερη, σίγουρα αντισταθμίζει τα στοιχήματά σας. Με μια οθόνη που μπορεί να κάνει καρέ-καρέ δυναμική αντιστοίχιση τόνων, μπορείτε να έχετε μια πολύ παρόμοια εικόνα. Αλλά αν θέλετε το καλύτερο, αξίζει τον κόπο να ερευνήσετε τις αγορές σας για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε την καλύτερη λύση Dolby Vision εκεί έξω.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar