Λειτουργία μεταφοράς που σχετίζεται με το κεφάλι: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικό

0
Λειτουργία μεταφοράς που σχετίζεται με το κεφάλι: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικό

Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ. Στους λάτρεις του ήχου ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ τα περίπλοκα ακρωνύμια που εξηγούν το χόμπι μας. Εμένα, από την άλλη, μου αρέσει να απομυθοποιώ το χόμπι μας και να το βάζω με όρους και παραδείγματα που είναι εύκολα κατανοητά. Σε αυτό, σας δίνω Λειτουργία Μεταφοράς Σχετικά με το κεφάλι (HRTF). Κουνάς ήδη το κεφάλι σου; Μην ανησυχείτε. δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο ακούγεται και είναι κάτι που ίσως χρειαστεί να καταλάβετε.

Ας μιλήσουμε για αυτά τα αυτιά σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δύο αυτιά, ένα σε κάθε πλευρά του κεφαλιού τους. Το εξωτερικό του αυτιού σας, το μέρος που συνήθιζε να τραβήξει ο δάσκαλός σας της 1ης τάξης για να τραβήξει την προσοχή σας, ονομάζεται αυτί. Αυτό γενικά βλέπει προς την ίδια κατεύθυνση με τα μάτια μας (εμπρός) και κατευθύνει τον εξωτερικό ήχο κάτω από τον ακουστικό πόρο προς το τύμπανο.

Όλα αυτά πιθανότατα τα γνωρίζετε από… ξέρετε…έχοντας αυτιά.

Πιθανότατα γνωρίζετε επίσης ότι συχνά μπορείτε να αναγνωρίσετε την κατεύθυνση ενός ήχου. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό εάν ο ήχος έρχεται από κάπου μπροστά σας. Αλλά μπορείς να το κάνεις, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται ο ήχος.

Όπως αυτό, αλλά ενδεχομένως με λιγότερες τρύπες

Επίσης, Έχετε ένα κεφάλι

Αυτό το πεπόνι σου παίζει ρόλο στο πώς ακούς. Για να εντοπίσετε την πηγή ενός ήχου, ο εγκέφαλός σας αναλύει τις διαφορές στη χροιά του ήχου που φτάνει σε κάθε αυτί. Μπορείτε να το δοκιμάσετε στο σπίτι. Παίξτε λίγη μουσική μέσω ενός ηχείου. Τώρα, κοιτάξτε 90 μοίρες μακριά από το ηχείο, έτσι ώστε το ένα αυτί να είναι πιο κοντά στο ηχείο. Καλύψτε ένα αυτί τη φορά και παρατηρήστε πόσο διαφορετικά ακούγεται η μουσική. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ήχου που πρέπει να περάσει γύρω από το κεφάλι σας για να φτάσει στο άλλο σας αυτί.

Πες μου περισσότερα για αυτό το «κεφάλι» που υποτίθεται ότι έχω…

Ήχος σε 360 μοίρες

Εμείς (ή οι εγκέφαλοι πραγματικά) είμαστε τόσο καλοί στο να σημειώνουμε τις διαφορές σε αυτά που ακούμε σε κάθε αυτί που συχνά μπορούμε να εντοπίσουμε την προέλευση των ήχων χωρίς να το σκεφτόμαστε. Οι μικρές διαφορές στον ήχο από αυτί σε αυτί επιτρέπουν στον εγκέφαλό μας να διακρίνει από πού προέρχεται ο ήχος.

Αλλά δεν είναι τέλειο.

Τα αυτιά μας κοιτούν μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε καλύτεροι στο να εντοπίζουμε τους ήχους που προέρχονται από μπροστά μας. Επιπλέον, όλοι είχαμε την εμπειρία όπου πιστεύαμε ότι ένας ήχος προέρχεται από μια κατεύθυνση, αλλά ανακαλύπταμε, συνήθως όταν αντιμετωπίζαμε αυτήν την κατεύθυνση, ότι κάναμε λάθος. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή ο ήχος αναπήδησε από κάτι κοντά και «ξεγέλασε» το αυτί μας (πραγματικά τον εγκέφαλο). Εισαγάγετε τη λειτουργία μεταφοράς που σχετίζεται με το κεφάλι.

Με τους πιο γενικούς όρους, η Λειτουργία μεταφοράς που σχετίζεται με το κεφάλι ή το HRTF είναι ένας τρόπος επεξεργασίας του ήχου έτσι ώστε να μιμείται περισσότερο τις διαφορές που συνήθως βιώνουμε. Αντί να έχουμε δύο ηχεία να εκπέμπουν τον ίδιο ήχο σε φάση και να επιτρέπουμε στον εγκέφαλό μας να εντοπίσει τον ήχο μεταξύ των δύο ηχείων (έτσι λειτουργεί το στερεοφωνικό), ένας σχεδιαστής ήχου μπορεί να αλλάξει ελαφρώς τον ήχο σε ένα ή και στα δύο ηχεία. Αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζουμε τον ήχο ανάμεσα στα δύο ηχεία ή ακόμη και να σπρώξουμε τον ήχο πιο κοντά ή πιο μακριά από εμάς (αντιληπτικά τουλάχιστον).

Με την έλευση του ήχου που βασίζεται σε αντικείμενα και του χωρικού ήχου, η έρευνα για το πώς ακούμε γίνεται όλο και πιο σημαντική. Ενημερώνει τους σχεδιαστές ήχου πώς να χρησιμοποιούν τη λειτουργία μεταφοράς που σχετίζεται με το κεφάλι για να τοποθετούν καλύτερα τους ήχους στο δωμάτιο μαζί μας.

Γιατί πρέπει να φροντίζει το AV Enthusiast;

Ζούμε σε μια εποχή όπου το Dolby Atmos και το DTS:X είναι τα μεγάλα πράγματα στον ήχο. Ισχυρίζονται ότι σας μεταφέρουν στη μέση της δράσης μετακινώντας τον ήχο γύρω σας σε τρισδιάστατο χώρο. Χωρίς HRTF, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό ή δεν θα είχε σημασία.

Αλλά περιμένετε, υπάρχουν περισσότερα! Τι γίνεται με αυτές τις φανταχτερές μονάδες Atmos που αναπηδούν τον ήχο από τις οροφές και, με το DSP, δημιουργούν την αίσθηση του ήχου από πάνω; Το μάντεψες! Η λειτουργία μεταφοράς που σχετίζεται με το κεφάλι παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Με τον χειρισμό του χρονισμού του ήχου, της έντασης και της φάσης του, αυτές οι μονάδες μπορούν να ξεγελάσουν το αυτί μας ώστε να σκεφτεί ότι οι ήχοι προέρχονται από πάνω ή στα πλάγια, χωρίς να υπάρχει ηχείο εκεί.

Ακόμη και τώρα έχουμε ακουστικά που διαθέτουν την ικανότητα να μιμούνται τον χωρικό ήχο παίζοντας με την ένταση και το χρονισμό των ήχων. Αν και δεν είναι τόσο πειστικά όσο υπάρχουν πολλά προγράμματα οδήγησης μέσα στο αυτί, ορισμένα ακουστικά έχουν αναπτύξει αρκετά εντυπωσιακό ήχο.

Νιώθεις ότι είσαι πραγματικά εκεί

Όχι μόνο η λειτουργία μεταφοράς που σχετίζεται με το κεφάλι το κάνει έτσι ώστε οι ήχοι να τοποθετούνται πιο πειστικά στον τρισδιάστατο χώρο, αλλά και να ακούγονται πιο αληθινοί. Αν ήθελες πραγματικά τον καλύτερο δυνατό ήχο (και είχες λεφτά από τον Bezos ή τον Musk), θα έκανες σάρωση του κεφαλιού σου. Στη συνέχεια, θα έχετε δημιουργήσει ένα μοντέλο του κεφαλιού και των ώμων σας με μικρόφωνα στο σημείο όπου θα ήταν τα τύμπανα των αυτιών σας. Τέλος, θα είχατε ηχογραφημένη τη μουσική που θέλετε να ακούσετε με αυτό το κεφάλι πραγματικά στο κοινό (ή στην αίθουσα). Αυτό θα σας έδινε κυριολεκτικά την πιο ρεαλιστική (και προσωπική) εμπειρία ήχου.

Ο Μπέζος σκέφτεται να μοιραστεί τα χρήματά του μαζί σας

Τώρα, θα πρέπει να διαμορφώσουν όχι μόνο το κεφάλι και τους ώμους σας, αλλά και το σχήμα του αυτιού και το κανάλι σας. Θα πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο με το πραγματικό κεφάλι και τα αυτιά σας. Αλλά, αν το κάνατε αυτό, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια ηχητική εμπειρία που θα ήταν πανομοιότυπη με αυτήν που θα είχατε (με ορισμένες εξαιρέσεις) για να είστε πραγματικά στο κοινό. Δεν θα ένιωθες τίποτα από τα χαμηλά μπάσα, αλλά, εκτός από αυτό, θα ήταν το ίδιο.

Αυτό είναι το νόημα μιας Συνάρτησης Μεταφοράς που σχετίζεται με το κεφάλι. Δεν είναι μόνο να προσπαθείς να κάνεις τα πράγματα να ακούγονται σαν να προέρχονται από ένα μέρος που δεν είναι, αλλά και να τα κάνεις πιο ρεαλιστικά. Ενώ πρέπει να το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας DSP και υποθέσεις για το πώς λειτουργούν τα αυτιά και η ακοή των ανθρώπων, γίνονται όλο και καλύτεροι. Και, για εμάς, αυτό είναι καλό.

Λειτουργία μεταφοράς που σχετίζεται με το κεφάλι – βελτιώνει τον ήχο!

Η λειτουργία μεταφοράς που σχετίζεται με το κεφάλι είναι απαραίτητη για την απόλαυση του ήχου γενικά. Μας επιτρέπει να αντιληφθούμε έναν ήχο σε ένα χώρο όπου δεν υπάρχει πηγή. Ενώ οι μονάδες Dolby Atmos εξακολουθούν να είναι ανυπόφορες, με βελτιώσεις της τεχνολογίας και αυξήσεις στην ισχύ του επεξεργαστή, μπορεί τελικά να δούμε ένα προϊόν που μπορεί να παράγει τρισδιάστατο ήχο χωρίς την εγκατάσταση φυσικών ηχείων.

Καθώς όλο και περισσότεροι σχεδιαστές ήχου αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο ακούμε και χρησιμοποιούν τη λειτουργία μεταφοράς που σχετίζεται με το κεφάλι για να ενημερώνουν τον τρόπο με τον οποίο αναμιγνύουν τον ήχο, λαμβάνουμε όλο και πιο ρεαλιστικές ταινίες και μουσική. Και αν δεν είναι αυτός ο στόχος του HiFi, δεν ξέρω τι είναι.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar