Τι είναι το IMAX Enhanced και γιατί είναι επικίνδυνο για τα ηχεία σας;

0
Τι είναι το IMAX Enhanced και γιατί είναι επικίνδυνο για τα ηχεία σας;

Αν αναφέρω το IMAX, πιθανότατα δημιουργεί μια εικόνα μιας τεράστιας, πολυώροφης οθόνης και εξίσου τεράστιου ήχου. Ο μόνος τρόπος που μπορούσες να δεις το IMAX ήταν σε ένα θέατρο μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, όταν άρχισα να ερευνώ την αναβάθμιση του δέκτη AV μου, πολλοί νέοι δέκτες AV πρόσφεραν μια βελτιωμένη λειτουργία IMAX. Χμμμ, IMAX στο σπίτι. Στα χαρτιά, ακούγεται υπέροχο. Αλλά πριν ρίξετε τα χρήματά σας στο τραπέζι, ας συζητήσουμε. Αξίζει το IMAX Enhanced τα επιπλέον χρήματα, και το πιο σημαντικό, είναι επικίνδυνο για τα ηχεία σας;

Τι είναι το IMAX;

Το IMAX (Μέγιστη εικόνα) είναι ταινίες υψηλής ανάλυσης, γυρισμένες σε φορμά 70mm (έναντι 35mm). Προβάλλεται σε οθόνες μεγάλου μεγέθους, σε αναλογία 1,90:1. Η εικόνα IMAX συνδυάζεται με ένα κομμάτι DTS έξι καναλιών με προστιθέμενο κορυφαίο κεντρικό κανάλι που εκμεταλλεύεται τον υψηλότερο λόγο διαστάσεων. Το IMAX είναι μεγάλο και δυνατό!

Όπως μπορείτε να δείτε, οι οθόνες IMAX είναι ΜΕΓΑΛΕΣ!

Τι είναι το IMAX Enhanced;

Το IMAX Enhanced είναι η εμπειρία IMAX στο σπίτι. Οι ταινίες IMAX Enhanced χρησιμοποιούν HDR σε συνδυασμό με μεγαλύτερη αναλογία διαστάσεων για να μιμηθούν την εμπειρία του κινηματογράφου. Κατακτημένο σε μια έκδοση του DTS ειδικά για το IMAX, το IMAX Enhanced προσθέτει ένα 12ο φανταστικό «κορυφαίο κέντρο» για να μιμηθεί την εμπειρία του θεάτρου IMAX. Σκεφτείτε το IMAX Enhanced ως τον άμεσο ανταγωνιστή των Dolby Vision και Atmos. Για να χρησιμοποιήσετε το IMAX Enhanced, χρειάζεστε περιεχόμενο IMAX Enhanced και έναν δέκτη AV με δυνατότητα λήψης και αποκωδικοποίησης περιεχομένου με δυνατότητα IMAX.

Εκτός από το περιεχόμενο IMAX Enhanced και τον δέκτη AV, το IMAX συνιστά ένα μεγάλο φορμά (τουλάχιστον 65″) IMAX Enhanced 4K panel και IMAX Enhanced ηχεία. Η πιστοποίηση διασφαλίζει ότι η τηλεόραση μπορεί να εμφανίζει το περιεχόμενο με σωστή αντιστοίχιση τόνου και μέγιστη φωτεινότητα. Επιπλέον, τα ηχεία έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις SPL, ευαισθησίας και χειρισμού ισχύος για τις απαιτήσεις του soundtrack IMAX DTS:X. Το IMAX συνιστά ένα πλήρως πιστοποιημένο σύστημα (γιατί χρήματα) για την καλύτερη εμπειρία, αλλά τα πιστοποιημένα ηχεία και ο πίνακας 4K είναι προαιρετικά.

Είπατε κάτι για την καταστροφή των ηχείων μου;;;

Αυτό είναι όπου το „εξαρτάται“ παίζει πραγματικά. Τα θέατρα IMAX χρησιμοποιούν ηχεία πλήρους εμβέλειας, τα οποία πιθανότατα δεν έχετε στο home cinema σας. Επιπλέον, η έκδοση IMAX του DTS δεν διαθέτει αποκλειστικό κανάλι LFE (εφέ χαμηλής συχνότητας ή 0,1). Αντίθετα, τρέχουν crossover στο θέατρο και στέλνουν τα πάντα κάτω από μια συγκεκριμένη συχνότητα στους sub. Αυτό είναι διαφορετικό από τα περισσότερα soundtrack ταινιών που έχουν αφιερωμένα κανάλια LFE ειδικά για αυτές τις σκηνές με μπάσα.

Με απλούς όρους, το επικίνδυνο μέρος για τα ηχεία του IMAX Enhanced είναι ότι απενεργοποιεί τη διαχείριση μπάσων και τα εσωτερικά crossover που διαχειρίζεται ο δέκτης AV σας. Ακολουθεί την ίδια αρχή με το θέατρο IMAX. Αποστολή συγκεκριμένων συχνοτήτων στο υπογούφερ (πριν από το αποκλειστικό κανάλι LFE) και των υπόλοιπων στα ηχεία. Στο άρθρο μου σχετικά με τις διασταυρώσεις ηχείων που ενδέχεται να βλάψουν τα ηχεία σας, εξηγώ πώς ένα σήμα χαμηλής συχνότητας θα μπορούσε γρήγορα να παρατείνει υπερβολικά τον οδηγό ή να τον ξεπεράσει τα όριά του, προκαλώντας ζημιά. Το περίεργο είναι ότι το περιεχόμενο DTS:X που δεν είναι ενισχυμένο με IMAX έχει ένα αποκλειστικό κανάλι LFE. Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί το IMAX Enhanced DTS:X είναι διαφορετικό.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τον εξοπλισμό μου;

Αν ο συντάκτης μου δεν μου είχε αναθέσει αυτό το άρθρο, δεν θα ήξερα ότι το IMAX Enhanced παρακάμπτει τα crossover μου, εκθέτοντας τα ηχεία μου σε δυνητικά επικίνδυνες συχνότητες. Ποτέ δεν θα είχα σκεφτεί ότι έπρεπε να προστατεύσω τα ηχεία μου από αυτό το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Δεν θα εκπλαγώ αν αυτό ήταν νέα για πολλούς λάτρεις του ήχου.

Γιατί το κάνουν τόσο μπερδεμένο;

Τούτου λεχθέντος, έσκαψα τα εγχειρίδια για αρκετούς δημοφιλείς δέκτες AV και φαίνεται να υπάρχει μια λύση, αν και λίγο μπερδεμένη. Δεν θα μπω σε συγκεκριμένα βήματα, καθώς κάθε διαδικασία είναι διαφορετική μεταξύ των επωνυμιών. Το ένα κοινό θέμα είναι ότι πρέπει να παρακάμψετε όλες τις λειτουργίες Auto Enhanced IMAX και να ρυθμίσετε χειροκίνητα φίλτρα χαμηλοπερατού και υψιπερατού για τα ηχεία σας. Η διόρθωση δωματίου σας το έκανε ήδη αυτό για κάθε άλλη λειτουργία ακρόασης, αλλά πρέπει να το κάνετε μη αυτόματα για το IMAX Enhanced. Απλώς αντιγράψτε αυτές τις ρυθμίσεις στο μενού IMAX. Υπάρχει όμως ένα πιάσιμο!

Τα κακά νέα είναι ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά τα μενού εκτός και αν παίζετε περιεχόμενο IMAX Enhanced! Σωστά! Πρέπει να έχετε έναν δίσκο IMAX Enhanced ή αναπαραγωγή ροής ΠΡΟΤΟΥ έχετε πρόσβαση σε αυτά τα μενού! Τα καλά νέα είναι ότι φαίνεται ότι θυμάται τις ρυθμίσεις μόλις ορίσετε τα επίπεδα. Ή, θα μπορούσατε να κάνετε ό,τι έκανα και να απενεργοποιήσετε πλήρως το IMAX Enhanced και να απολαύσετε απλό ole DTS:X με ένα κανάλι LFE! Στο χέρι σου.

Η αποδοχή μας

Αυτήν τη στιγμή, αυτό είναι ως επί το πλείστον ένα μη ζήτημα. Το περιεχόμενο IMAX Enhanced δεν είναι ευρέως διαθέσιμο και μόνο οι νεότεροι δέκτες AV υποστηρίζουν τη μορφή. Η Disney+ αναβάθμισε αρκετές από τις ταινίες της Marvel για να συμπεριλάβει βίντεο με ενισχυμένο IMAX. Αυτήν τη στιγμή, είναι μόνο νέοι λόγοι διαστάσεων IMAX, αλλά η Disney έχει υποσχεθεί DTS:X στο μέλλον. Δεν χρειάζεται μια κρυστάλλινη σφαίρα για να καταλάβεις ότι αν η Disney ξεκινήσει να υποστηρίζει το IMAX Enhanced, πιθανότατα θα κερδίσει υποστήριξη από άλλα στούντιο.

Ωστόσο, καθώς το IMAX Enhanced κερδίζει δημοτικότητα, είναι συνετό να κοιτάξετε τις ρυθμίσεις του δέκτη AV και να βεβαιωθείτε ότι οι αδίστακτες ρυθμίσεις crossover δεν βλάπτουν τα ηχεία σας. Θα μπορούσατε επίσης να γίνετε σαν εμένα και να πάρετε έναν δέκτη AV που δεν υποστηρίζει το IMAX Enhanced και να κοιμάστε καλύτερα, γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται ποτέ να σκάβετε σε σκοτεινά μέρη του μενού σας. Ή, ρωτήστε τον Rob H στο AV Rant Podcast; έχει διαβάσει κάθε εγχειρίδιο που έχει φτιαχτεί! Αναμένουμε ότι οι μελλοντικοί δέκτες AV θα διορθώσουν αυτό το μπερδεμένο πρόβλημα ρύθμισης. Αλλά προς το παρόν, αυτό είναι που έχουμε κολλήσει.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar