Digital Room Correction Systems και DSP

0
Digital Room Correction Systems και DSP

Όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα προγράμματα διόρθωσης ψηφιακών δωματίων, οι λάτρεις του οικιακού κινηματογράφου ήλπιζαν ότι θα ήταν η απάντηση σε όλα τα δεινά του δωματίου τους. Ήλπιζαν ότι αυτά τα προγράμματα DSP θα ήταν σε θέση να κάνουν δυνατή την τοποθέτηση οποιουδήποτε ηχείου σε οποιοδήποτε δωμάτιο και να ακούγονται υπέροχοι. Αλίμονο, δεν ήταν έτσι τα πράγματα.

Γιατί χρειαζόμαστε ψηφιακή διόρθωση δωματίου

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γεύσεις διόρθωσης δωματίου. Οι δέκτες Denon και Marantz χρησιμοποιούν Audyssey, η Yamaha έχει YPAO, άλλοι έχουν Dirac ή άλλα προγράμματα. Τελικά, δεν έχει σημασία το όνομα ή ο τύπος της διόρθωσης του δωματίου. Όλοι προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Αναλύουν την απόκριση συχνότητας των ηχείων σας στο δωμάτιό σας και προσπαθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις του ανακλώμενου ήχου.

Όταν παράγεται ήχος σε ένα δωμάτιο, είναι χρήσιμο να τον φανταστούμε σαν ένα βότσαλο πεσμένο σε ακίνητο νερό. Αν και δεν είναι τέλεια αναλογία, σας βοηθά να οπτικοποιήσετε τον τρόπο που ο ήχος κινείται στο δωμάτιο. Όταν τα ηχητικά κύματα χτυπούν τους τοίχους, αναπηδούν πίσω. Καθώς τα κύματα διασχίζουν το ένα το άλλο, έχουν ψηλά και χαμηλά σημεία. Αν συναντηθούν δύο κορυφές, η κορυφή γίνεται υψηλότερη. Αν συναντηθούν δύο γούρνες, η γούρνα βαθαίνει. Εάν μια γούρνα και μια κορυφή συναντηθούν, αλληλοεξουδετερώνονται και το νερό επιστρέφει στο κανονικό του επίπεδο.

Μπορείς να το δεις? Καλός.

Ο ήχος λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Τα κύματα είναι η ένταση του ήχου σε κάθε συχνότητα. Αν τύχει να κάθεστε εκεί που συναντώνται τα κύματα στην κορύφωσή τους, αυτός ο ήχος εμφανίζεται πιο δυνατός από όσο θα έπρεπε. Αν τα κύματα συναντηθούν στην κοιλάδα, ο ήχος είναι πιο ήσυχος. Ανεξάρτητα από αυτό, οι αντανακλάσεις του ήχου γύρω από το δωμάτιό σας αλλάζουν συνεχώς την αντίληψή σας για τον ήχο. Η ψηφιακή διόρθωση δωματίου επιχειρεί να… το διορθώσει.

Πώς λειτουργεί η ψηφιακή διόρθωση δωματίου;

Στον κόσμο του οικιακού κινηματογράφου, υπάρχουν δύο τύποι φίλτρων. Έχετε ευθεία φίλτρα EQ (ισοστάθμιση) και FIR (φίλτρα πεπερασμένης παλμικής απόκρισης). Αν έχετε δει ποτέ ή είχατε ένα από αυτά τα στερεοφωνικά στοίβας που ήταν δημοφιλή στη δεκαετία του ’80 και του ’90 από τη Sears και άλλους (αγόρι μου, πόσο ήθελα ένα από αυτά), έχετε δει ένα EQ. Ήταν η συσκευή με όλα τα κάθετα ρυθμιστικά πάνω στην οποία ο φίλος σας επέμενε ότι πρέπει να είναι συνοφρυωμένος γιατί…λόγοι.

Εάν είχατε κοιτάξει προσεκτικά αυτά τα ρυθμιστικά, θα είχατε παρατηρήσει ότι το καθένα έχει ετικέτα με μια συχνότητα. Το κέντρο του εύρους του ρυθμιστικού θα ήταν μηδέν (καμία αλλαγή στον ήχο). Η μετακίνηση του ρυθμιστικού προς τα πάνω ενίσχυσε την ένταση σε αυτή τη συχνότητα, η μετακίνηση του προς τα κάτω μείωσε την ένταση. Τα χειριστήρια μπάσων/πρίμων κάνουν το ίδιο, αλλά για πολύ μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων.

Τα φίλτρα FIR λειτουργούν ψηφιακά. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την ένταση ορισμένων συχνοτήτων, αλλά μπορούν επίσης να προσθέσουν καθυστερήσεις. Αυτός ο τύπος επεξεργασίας ψηφιακών σημάτων (DSP) αλλάζει τις κορυφές και τα κατώτατα σημεία των κυματισμών έτσι ώστε να μην αλληλεπιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Τα περισσότερα σύγχρονα ψηφιακά συστήματα διόρθωσης δωματίου έχουν μετακινηθεί σε φίλτρα FIR λόγω της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητάς τους.

Αλλά λειτουργεί η διόρθωση δωματίου;

Πολλά προγράμματα διόρθωσης δωματίου θα κάνουν τον χρήστη να κάνει πολλαπλές μετρήσεις. Το διατυπώνουν ως «κάντε μια μέτρηση σε κάθε θέση στο home cinema σας», αλλά αυτό είναι λάθος. Σε μια interview with Chris Kyriakakis του Audyssey, πρότεινε ότι η πρώτη μέτρηση θα πρέπει να γίνει στην περιοχή του καθίσματος σας, σε ίση απόσταση μεταξύ των μπροστινών ηχείων σας και σε ευθυγράμμιση με το κεντρικό κανάλι σας. Αυτό μπορεί να μην βρίσκεται στο κέντρο του καναπέ σας, αλλά εκεί πρέπει να κάνετε την πρώτη σας μέτρηση. Οι άλλες μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται εντός δύο ποδιών από την πρώτη μέτρηση. Προτείνει πλάι-πλάι, εμπρός και πίσω, ακόμη και λήψη μετρήσεων πάνω και κάτω.

Η ιδέα είναι ότι αυτό δίνει στη διόρθωση δωματίου μια ιδέα για το ποιες συχνότητες μπορεί να τροποποιήσει χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τον ήχο σε όλο το δωμάτιο. Για παράδειγμα, εάν οι μετρήσεις αποκαλύψουν ότι ο ήχος στα 200 Hz είναι πολύ δυνατός σε όλα τα σημεία μέτρησης, μπορεί να μειώσει αυτήν την ένταση. Αλλά αν μια μέτρηση δείχνει μια μεγάλη κορυφή στα 300 Hz αλλά οι άλλες μετρήσεις δείχνουν κατώφλια, δεν μπορεί να κάνει τίποτα πραγματικά. Εδώ μπαίνουν οι θεραπείες δωματίου.

Σημείωση του συγγραφέα: Η ψηφιακή διόρθωση δωματίου μπορεί να είναι πολύ ισχυρή όταν έχετε αιχμές που επικαλύπτονται στο δωμάτιό σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια αλλαγή στην ένταση ή τον χρόνο συχνότητας μπορεί εύκολα να μειώσει την αύξηση της έντασης που αντιμετωπίζετε. Αλλά οι γούρνες είναι ένα διαφορετικό ζώο. Η αύξηση της έντασης της συχνότητας δεν αυξάνει την αντιληπτή ένταση. Η γούρνα απλώς γίνεται πιο βαθιά.

Η ψηφιακή διόρθωση δωματίου ΔΕΝ είναι πανάκεια

Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να κυκλοφορούν συστήματα διόρθωσης δωματίου, ήμασταν πολύ αισιόδοξοι ότι θα έκαναν τις θεραπείες δωματίου και άλλα προβλήματα δωματίου παρελθόν. Δυστυχώς, δεν ήταν έτσι. Εάν έχετε ένα δωμάτιο με υψηλή ανακλαστική (ή απλώς κανονικά ανακλαστικό, ειλικρινά) δωμάτιο, έχετε πολλές κορυφές και γούρνες. Η διόρθωση δωματίου, παρά το όνομα, δεν επηρεάζει στην πραγματικότητα το δωμάτιό σας. Από σχεδίαση, σταματά στα ηχεία σας.

Η ψηφιακή διόρθωση δωματίου δεν μπορεί να κάνει τίποτα στον ήχο μόλις φύγει από τα ηχεία σας. Σε εκείνο το σημείο, είναι τα πάντα για το δωμάτιο. Όσο περισσότερες αντανακλάσεις έχετε, τόσο πιο δυνατές αυτές οι αντανακλάσεις, τόσο λιγότερα μπορεί να κάνει πραγματικά η διόρθωση δωματίου. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το σύστημα διόρθωσης του δωματίου σας είναι να μειώσετε τον αριθμό και την ένταση των αντανακλάσεων στο δωμάτιό σας. Οι απορροφητές ήχου, που συχνά αναφέρονται ως „θεραπείες δωματίου“, είναι πάνελ που μπορείτε να τοποθετήσετε στον τοίχο σας για να απορροφήσουν τον ήχο πριν ανακληθεί ξανά στο δωμάτιο. Χρησιμοποιώντας αυτά, η διόρθωση δωματίου σας μπορεί να ρυθμίσει με ακρίβεια τον ήχο στο κάθισμά σας για να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία ήχου.

συμπέρασμα

Συχνά λέμε ότι η ψηφιακή διόρθωση δωματίου είναι το κεράσι στην κορυφή του sundae που είναι το σπίτι σας. Θα ήταν υπέροχο εάν ένα ψηφιακό πρόγραμμα μπορούσε να διορθώσει πλήρως το δωμάτιό σας, αλλά αυτό απλά δεν ισχύει. Ένα δωμάτιο πρέπει να ρυθμιστεί σωστά και να αντιμετωπιστεί με ηχοαπορροφητές προτού ένα πρόγραμμα διόρθωσης δωματίου μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματικό.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar